General knowledge questions about Chemical Engineering
Career Guides

General knowledge questions about Chemical Engineering

General knowledge questions about Chemical Engineering

Chemical engineering is one of the most important branches of engineering. Chemical engineering involves the manufacturing as well as the production of products through chemical processes. This also includes the designing of systems, equipment, and processes for refining raw materials as well as mixing, processing, and compounding the chemicals. Chemical engineering is everything about changing raw materials into useful products which we use every day but in a cost-effective as well as safe way. Chemical engineering is a major field that has been increasing tremendously. Almost all industries in manufacturing required skilled and experienced chemical engineers. Are you a chemical engineering student and ready to take a fun yet interesting quiz? Well, let’s test your knowledge of chemical engineering. It is always fun to learn and enhance your knowledge specially scrolling through the internet. Are you ready to take the most interesting General knowledge questions about Chemical Engineering? Well, let’s get started.

Best of Luck!

1. Name the first chemical engineer?

Answer: George E. David is regarded as the first chemical engineer

2. What is the main goal of chemical engineering?

Answer: Chemical engineers develop and design chemical manufacturing processes. Chemical engineers also apply the principles of physics, chemistry, biology as well as math to solve problems that involve the production of chemicals, food, drugs, or fuel.

3. What are the five principles of chemical engineering?

Answer: The five principles of chemical engineering include the following:

-Mathematics
-Economics
-Physics
-Chemistry
-Biology

4. What is the solvent?

Answer: A solvent can be defined as a liquid that can dissolve, suspend as well as take any other chemicals from where they don’t perform any chemical changes to the material or a solvent. The main process of a solvent is to clean, apply, and process separate materials

5. What does PCB stand for?

Answer: PCB stands for Poly Chlorinated Biphenyls.

6. What is the main purpose of a PCB?

Answer: A Poly Chlorinated Biphenyls -PCB is mainly used for disposal issues in the chemical industry

7. What are the three classes of organic solvents?

Answer: The three classes of organic solvents are mainly classified as oxygenated, hydrocarbon, and halogenated solvents.

8. Name the main functions of the three-way catalytic converter?

Answer: The main functions of the three-way catalytic converter are carbon monoxide oxidation, nitrogen oxide reduction as well as uncomposed hydrocarbon oxidation.

9. What happens when the paint dries out?

Answer: In the manufacturing process of paints, a solvent is added to it so that the paint thinner gets prepared. This solvent is later used to apply to various surfaces. After the application of the paint, the solvents get evaporated and the pigments make the paint form a solid as well as a thin coating on the surface

10. What is the process of no input or output called?

Answer: The process is called batch

11. The accumulation in steady states is known as?

Answer: It is known as 0

12. How many significant figures are there in (.03500, 2300)?

Answer: There are 4,2.

13. What is the unit of electrical current called?

Answer: It is known as Ampere

14. If an open end of a sealed end manometer is exposed to the atmosphere, the device function is known as?

Answer: The device function is known as the barometer

15. What is Pyrometer used to measure?

Answer: A Pyrometer is used to measure the spectra of the emitted radiation

16. What is a manometer pressure measurement device categorized for?

Answer: It is categorized for liquid column methods

17. What is the process for separating solids and liquids?

Answer: The process is known as filtration. It is a separation technique used to separate components of a mixture containing an undissolved solid in a liquid

I hope you liked General knowledge questions about Chemical Engineering, click related article to read more!

Related: Popular online courses among students

There are no reviews yet.

Be the first to review “General knowledge questions about Chemical Engineering”

Your email address will not be published.