General knowledge questions about history are often asked in interviews and some of the most competitive exams. Besides, it is always good to test your knowledge by taking online quizzes so that an individual can learn new things. In this article, you will find some of the most interesting general knowledge questions about the Indus Valley Civilization.

1. What was one of the great achievements of this Civilization?

Answer: Sophisticated plumbing and Sewage system

2. What was the essential feature of the Indus Civilization?

Answer: Organized city life

3. Indus Valley Civilization belongs to what period?

Answer: Bronze Age

4. Name the site where the bronze statuette of the dancing girl was found?

Answer: Mohenjo-Daro

5. Harappa people built their houses with?

Answer: Baked bricks

6. Harappa people used garments of?

Answer: Cotton and wool

7. The Indus Valley people knew the use of?

Answer: Copper, silver, bronze, gold but not iron

8. What game was known to the people of Indus Valley?

Answer: Game of dice

9. The Indus Valley people had trade relations with?

Answer: Mesopotamia

10. Name the Indus city that was known for water management?

Answer: Dholavira

11. The famous bull-seal of Indus Valley is found on which site?

Answer: Harappa

12. What domestic animals were used by the people of Harappan Civilization?

Answer: Dog, pig, sheep and buffalo

13. Name the Harappan sites present in Pakistan?

Answer: Harappa and Mohenjo-Daro

14. The seals found at Mohenjo-Daro are like the seals found at?

Answer: Sumeria

15. Mohenjo-Daro is also called as?

Answer: Mount of the dead

16. The Indus Valley Civilization started to flourish in?

Answer: 2500 – 1750 B.C

17. In what age did the nomad man started settling in?

Answer: Neolithic Age

18. The Great Bath of the Indus Valley Civilization was discovered in?

Answer: Mohenjo-Daro

19. What are the main channels of our knowledge about the Indus Valley Civilization?

Answer: Archaeological excavations

20. Based on available evidence, the Indus civilization contributed to two important things to mankind. What were they?

Answer: Cotton and wheat

Other than GK questions on the Indus Valley Civilization, you can also read Interesting GK questions on Economics & Business

Author

Natasha Irshad holds a degree in Marketing & Management from University of London. She is interested in writing about education and pop culture.

Write A Comment